Meerwaarde
Wanneer
schakel je mij in?
Als je nood hebt aan het totaaloverzicht op je financiële situatie. Je het gevoel hebt dat jij en je boekhouder soms langs elkaar door praten. Of je gesprekken met je bankier inhoud missen.
Klinkt vaag, Yvan. Kan je dat wat concreter maken? Natuurlijk.
Dit zijn drie praktijkvoorbeelden van typische momenten dat andere zaakvoerders of zelfstandigen aan mijn mouw trekken.
Contacteer mijVerkopen of niet?
Een zaakvoerder met twee vennootschappen. Een waar vastgoed in zit. Een met een bedrijfsactiviteit.
Zijn vragen:
- Ik wil van dat vastgoed af. Is een verkoop de juiste oplossing?
- Maak ik van die twee vennootschappen één? Of laat ik het zo?
Haalbaar om aan te werven?
Een zaakvoerster die zich terugknokt na een woelige zakelijke periode. Door hard te werken. Héél hard te werken.
Haar vragen:
- Dit tempo houden we niet vol. Is het financieel haalbaar om iemand aan te nemen?
- Hoe structureren we ons naar de toekomst?
- Hoe zetten we concrete, maar haalbare doelen?
Versnelling hoger of lager?
Een KMO van vijftig man sterk. Te vroeg om een CFO aan te werven, maar wel met de nood aan strategisch financieel advies.
- Ik twijfel over de twee opties die ik heb bij een grote investering. Hoe verhouden beide scenario’s zich op korte én lange termijn?
Waarom
schakel jij me in?
Omdat ik begin waar jouw boekhouder stopt. De cijfers die voor hem de finish zijn, vormen voor mij het vertrekpunt. Die harde data koppel ik aan jouw toekomstvisie op je KMO.
Contacteer mijAls kmo-piloot geef ik je een totaalbeeld van je mogelijkheden en de daaraan verbonden risico’s. Bij een aanwerving, bijvoorbeeld. Een overname, een investering, of indien je je afvraagt of je wel goed bezig bent rekening houdend met waar je naartoe wil met je bedrijf… Op korte én lange termijn en afgestemd op de richting die jij uit wilt. Of je nu gas wilt geven, je snelheid aanhouden of van plan bent een versnelling lager te schakelen.
Ja ok, Yvan. En hoe vertaalt zich dat in de praktijk? Terug naar onze zaakvoerders van daarnet.
Eenmaal, andermaal…
Voor onze zaakvoerder met zijn twee vennootschappen had de verkoop van zijn vastgoed enkele nadelen op gebied van BTW. Zijn boekhouder raadde het dan ook af – en vanuit zijn vakgebied had hij groot gelijk. Maar die nadelen op korte termijn waren relatief als je ze in een groter kader zag. Een kader dat zijn boekhouder niet had. Een verkoop was dus zeker het overwegen waard. Tegelijk stippelde ik in overleg met hem en zijn boekhouder een vennootschapsstructuur uit, afgestemd op de toekomst.
Slim geschakeld
Samen met onze knokkende zaakvoerster nam ik de bedrijfsprocessen onder de loep. En gaf ik haar een duidelijk zicht op de opties die ze had. Er staat nu een structuur op poten die haar toelaat het wat rustiger aan te doen. Zonder dat ze zich zorgen hoeft te maken over de rendabiliteit. Ze heeft nu ook veel meer inzicht in de punten waarmee ze invloed kan uitoefenen op het resultaat. Waardoor efficiënter gewerkt kan worden.
Versnelling lager
En de zaakvoerder van de KMO van vijftig man? Die heeft de keuze gemaakt die overeenkwam met de richting die hij uitwilde. Ik maakte een vergelijkende studie voor scenario A en B die hem toonde waar die weg hem over vijf, tien en vijftien jaar zou brengen. Je bent nu 50, je hebt nog een tien à vijftien jaar voor de boeg. Wil je er nog eens vol voor gaan en neem je de risico’s erbij? Of bouw je liever een aantal zekerheden in? Hij ging voor het tweede. Merci dat je mij tegen mezelf hebt beschermd. Het was die sturing, die focus op de menselijke kant van zijn beslissing, die hij miste.
Vragen of interesse
in een samenwerking?
Opleidingen
Opleidingen hebben vaak iets schools. Terwijl ik het gezellig, vlot en tof zou willen hebben. Daarom hou ik de groepen bewust beperkt om zo de interactiviteit te verhogen. Zo is er ook tijd voor vragen, concrete voorbeelden en praktijkoefeningen. En hopelijk een wisselwerking tussen al die passie voor ondernemen uit verschillende sectoren.
KMO-piloot
Ondernemer zijn, is het mooiste wat er is. Toch merk ik dat heel wat ondernemers zich in duizend bochten moeten wringen. Net omdat er zoveel bij komt kijken.
Het financiële gedeelte is zo’n voorbeeld van iets dat er bijkomt. Terwijl jij maar al te goed weet dat het enorm belangrijk is.
Blog
Ik navigeer je langs de financiële onderwerpen die er écht toe doen. Zodat je beter voorbereid aan tafel schuift met je boekhouder en bankier. Zodat je betere financiële inzichten in jouw onderneming krijgt en beter voorbereid aan tafel schuift…
Bekijk alle blogs-
07 februari 2019Proef- en saldibalans: hoe goed ben jij bezig met je bedrijf?Als zaakvoerder of bestuurder van jouw bedrijf kom je vroeg of laat in aanraking met financiële vraagstukken.
-
23 januari 2019Onafhankelijk financieel advies nodig? 4 alarmsignalen voor jouw bedrijfOngeacht het aantal jaren op de teller, als ondernemer bots je soms op grote uitdagingen.
-
11 januari 2019Professioneel krediet aanvragen: hoe vergroot je jouw kansen op groen licht?Je wil als ambitieuze starter volle gas vooruitgaan met je eerste bedrijf.