Proef- en saldibalans: hoe goed ben jij bezig met je bedrijf?
Als zaakvoerder of bestuurder van jouw bedrijf kom je vroeg of laat in aanraking met financiële vraagstukken. Maar misschien heb je niet de kennis in huis om de financiële opvolging helemaal op jou te nemen. En om alle cijfers juist te vertalen. Toch bestaat er een eenvoudige manier om per kwartaal, soms zelfs maandelijks, een goed zicht te krijgen op de gang van zaken: dankzij de proef- en saldibalans. Klinkt bekend?
De proef- en saldibalans laat je toe om op een snelle en overzichtelijke manier jouw financiën goed in te schatten. En om snel te schakelen indien nodig. Maar waar begin je?
Wat kan de proef- en saldibalans jou leren?
Kort samengevat biedt deze balans je een overzicht van het grootste deel van jouw kosten en opbrengsten sinds het begin van het boekjaar tot het moment van opvragen. Dit op basis van al je aan- en verkoopfacturen tijdens deze periode. Het gaat dus om een boekhoudkundig document.
Of je nu btw-plichtig bent of niet, het loont sowieso de moeite om jouw facturen elke maand of per kwartaal te laten inboeken. Uiteindelijk moeten deze cijfers toch in je boekhouding terecht komen.
De proef- en saldibalans levert je op deze manier een driedubbel voordeel op:
- al jouw ingeboekte facturen staan in een mooi overzicht;
- je krijgt een realistisch beeld van jouw tussentijdse financiële situatie, aangezien er – in principe – nog geen fiscale regels zijn toegepast op deze cijfers;
- bovendien monitor je gemakkelijk de financiële evolutie van jouw bedrijf, door de cijfers te vergelijken met die van bijvoorbeeld een jaar geleden.
Geen ingewikkelde tools of berekeningen
Met de proef- en saldibalans hoef je je niet in duizenden bochten te wringen om jouw cijfers juist te kunnen interpreteren. Je krijgt een diagonaal zicht op de financiële tendensen binnen jouw bedrijf. Zonder dat je hoeft te knoeien met ingewikkelde Excel-bestanden of cijferprogramma’s.
Waar kan je deze cijfers vinden?
Indien je niet over een interne boekhouding beschikt, vraag je – bijvoorbeeld na iedere btw-aangifte – deze cijfers simpelweg op bij jouw boekhouder. Boek je zelf jouw facturen in, dan haal je de proef- en saldibalans uiteraard zelf op. Een kleine moeite die je tal van voordelen biedt.
Zoek je advies in de diepte?
De proef- en saldibalans geeft je een eerste, diagonaal overzicht van jouw financiële resultaten. Uiteraard zijn er meer factoren die invloed uitoefenen op de eindbalans. Bovendien is een proef- en saldibalans ook niet altijd 100% volledig. Dit is afhankelijk van hoe telkens wordt bijgeboekt. Stem dit dus even af met je boekhouder.
Wil je een volledigere en diepgaandere analyse maken, dan is verder inzicht onmisbaar. Hiervoor kan je bij Fintrix terecht. Ik fungeer als ervaren copiloot in jouw bedrijfsverhaal en schep de nodige duidelijkheid. Concreet vertaal ik jouw cijfers in een solide plan – op maat en op lange termijn – én stuur ik bij waar nodig. Interesse om eens te praten? Neem contact met me op en ik doe de rest.
Blader door onze opleidingen
Naast persoonlijk maatwerk en ondersteuning kan je bij Fintrix binnenkort ook terecht voor gespecialiseerde opleidingen over verschillende belangrijke financiële topics voor ondernemingen. Hou dus zeker onze opleidingspagina in de gaten voor meer info en data!
Andere artikels
Terug naar overzicht-
23 januari 2019Onafhankelijk financieel advies nodig? 4 alarmsignalen voor jouw bedrijfOngeacht het aantal jaren op de teller, als ondernemer bots je soms op grote uitdagingen.
-
11 januari 2019Professioneel krediet aanvragen: hoe vergroot je jouw kansen op groen licht?Je wil als ambitieuze starter volle gas vooruitgaan met je eerste bedrijf.